Titlul proiectului: Explorarea Moștenirii Romane: Crearea unei regiuni tematice și a unui traseu cultural de-a lungul Limesului Dunării Romane în vederea sprijiniriidezvoltării socio-economice a patrimoniului european comun.
Acronim proiect: ROMAN LEGACY
Detalii tehnice: Programul Interreg Regiunea Dunării (2021-2027) – Apelul 2
Termen limită de depunere: 03 aprilie 2024
Obiectivul specific 3.3: Consolidarea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială
Rata de cofinanțare (relevantă pentru partenerii de proiect cu participare completă): 80%
Parteneriat: 10-11 țări din Regiunea Dunării
Partener principal: Universitatea pentru Educație Continuă Krems (Universitatea Dunăreană Krems)
Durata planificată a proiectului: Aprilie 2025 – Martie 2028 (36 de luni)
Bugetul total al proiectului: 2.948.845,94 EUR
Contribuția FEDR (80%): 2.359.076,73 EUR
Bugetul total al partenerului INCDT: 100.000 EUR
Proiectul ROMAN LEGACY este susținut de Programul Interreg Regiunea Dunării, cofinanțat de Uniunea Europeană (80% fonduri nerambursabile), contribuția națională de 18% și co-finanțarea de la bugetul INCDT de 2%.
Rezultatele proiectului sunt disponibile online la:
www.interreg-danube.eu/projects/roman-legacy
Despre proiect:
Limesul roman dunărean, care se întinde pe o lungime de 2.400 de kilometri, din Germania până la Marea Neagră, deține un remarcabil patrimoniu transnațional care conectează mai multe țări europene într-o macroregiune. Segmentul său vestic (Germania, Austria, Slovacia) a fost deja înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2021; partea sa estică (Croația, Serbia, Bulgaria, România) se află încă în procesul de nominalizare, așteptând să fie încorporate în imensul Patrimoniu Mondial transcontinental UNESCO „Frontierele Imperiului Roman” - limesul dacic aferent din România a fost înscris pe lista patrimoniului UNESCO începând cu iulie 2024 și face în prezent obiectul unui plan de management și al unui cadru de interpretare, care va asigura în continuare protecția și vizibilitatea. Astfel, limesul roman dunărean este un patrimoniu european comun care trebuie prezentat și promovat prin eforturi unite și urmând un concept comun pe întreaga sa întindere. Limesul roman dunărean nu reprezintă doar o graniță între Imperiul Roman și așa-numitul Barbaricum, ci și o cale de acces de la Vest la Est și invers, conectând diferitele provincii romane dunărene, culturi impresionante și civilizații care au trăit în comuniune atât pe timp de pace cât și de război.
Mai multe proiecte UE au abordat în trecut patrimoniul roman din regiunea Dunării, conservarea și valorificarea acestuia în vederea dezvoltării unui turism cultural durabil. În acest context, au fost dezvoltate diferite instrumente și strategii pentru promovarea acestuia și au fost trasați primii pași către un viitor Itinerariu Cultural European care să urmeze traseul antic de-a lungul Dunării.
Prezentul proiect ROMAN LEGACY reunește proiectele Interreg DTP relevante (Limesul Danubian, Peisajele Arheologice ale Dunării, Archaeodanube, ISTER, Povești de Călătorie Transdanubiene), precum și rețelele construite în jurul acestora și valorifică cele mai bune rezultate, cu scopul general de a crea un Itinerariu Cultural integrat într-o Regiune Tematică mai amplă, Itinerariu care va fi supus Consiliului Europei pentru certificare în ultima fază a proiectului. Abordarea patrimoniului roman în cadrul unei Regiuni Tematice mai ample deschide posibilitatea, pe de o parte, de a extinde Itinerariul Cultural în viitor, dacă este necesar și, pe de altă parte, de a spune povestea hinterlandului de pe linia Limesului fiind.
Ca prim pas crucial, va fi creată o rețea care să ofere o platformă transnațională de schimb și participare pentru toate părțile interesate care se ocupă de patrimoniul roman din regiunea Dunării ( autorități locale/regionale/naționale, comisii naționale UNESCO, asociații, situri și parcuri arheologice, muzee, arheologi și alți cercetători, agenții și inițiative de turism, mediatori culturali, alte părți interesate etc.). Un Consiliu Științific format la începutul proiectului (parțial deja în faza de aplicare) va însoți procesul și va sprijini conceptualizarea traseului cultural.
Va fi conturat un cadru comun de interpretare și prezentare pentru întreaga regiune a Dunării și va fi implementată o strategie comună de branding pentru a consolida coerența patrimoniului comun. Vor fi colectate informațiile și instrumentele existente, iar lacunele identificate în timpul acestui proces vor fi eliminate. Vor fi dezvoltate și instalate diverse instrumente pentru prezentarea și promovarea siturilor romane cheie de-a lungul traseului (modele de realitate virtuală și realitate augmentată, trasee tematice romane pentru excursioniști sau bicicliști, măsuri de vizibilitate, evenimente romane, concept pentru o expoziție itinerantă VR, materiale promoționale fizice, aplicație mobilă, site web etc.).
Toate acțiunile întreprinse, strategiile schițate și instrumentele implementate în cadrul proiectului vizează obiectivul general, și anume crearea unui Itinerariu Cultural European de-a lungul Dunării în cadrul unei Regiuni Tematice mai ample și prezentarea acestuia spre certificare Consiliul Europei.
Obiective specifice:
Obiectiv specific 1: Crearea unei rețele transnaționale de date privind patrimoniul roman de pe limesul Dunărean și nu numai și valorificarea obiectivelor proiectelor precursoare din domeniu;
Obiectiv specific 2: Prezentarea și promovarea patrimoniului transnațional comun al Limesului roman dunărean;
Obiectiv specific 3: Crearea Itinerariului Cultural European și depunerea acestuia spre certificare Consiliului European.
Parteneri:
- University for Continuing Education Krems, Austria – Lider de proiect
- Universal museum Joanneum, Austria
- Roman City Carnuntum, Austria
- Association of Danube River Municipalities "Danube", Bulgaria
- Bulgarian Association for Transfer of Technology and Innovation, Bulgaria
- Belene Municipality, Bulgaria
- Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences, Brno, Cehia
- Bavarian State Conservation Office, Germania
- Provincial Secretariat for Regional Development, Interregional Cooperation and Local Self-Government, Serbia
- Archaeological Museum Zagreb, Croația
- Association of Cultural Heritage Managers, Ungaria
- West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd, Ungaria
- Municipality of Žabljak, Muntenegru
- Paten Studio LLC, Muntenegru
- National Museum for the History of Transylvania, România
- "Ion Mincu” University of Architecture and Urban Planning, România
- National Institute for Research and Development in Tourism, România
- Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia
- SRC BISTRA Ptuj, Slovenia