Programul Nucleu „CERCETĂRI ÎN SCOPUL ADAPTĂRII TURISMULUI ROMÂNESC LA NOILE CONDIȚII DIN PERIOADA SCHIMBĂRILOR GLOBALE” – ADATUROS, are următoarele obiective:

  1. Dezvoltarea unor soluții de creștere a sustenabilității turismului cultural din România prin folosirea digitalizării și a mecanismelor participative civice în conștientizarea valorilor culturale
  2. Cercetarea influenței schimbărilor demografice asupra destinațiilor turistice montane formate din localitățile de mici dimensiuni din România

 

INCDT realizează în cadrul Programului Nucleu 2023-2026 următoarele proiecte:

  1. "Cercetări în sprijinul transformării digitale a patrimoniului cultural din România, pentru un viitor turism sustenabil, cu destinații turistice rurale inteligente", cu o fază     prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv Faza a II - a. "Provocarea post-Covid pentru turismul cultural digital – efectele, amploarea fenomenului la nivel național   și  soluții pentru accesibilitatea online a patrimoniului cultural din zonele rurale defavorizate".
  2. "Modele integrate pentru dezvoltarea unor mecanisme participative civice în conștientizarea și înțelegerea valorilor comune pentru sectorul culturii și turismului pentru   comunitățile multiculturale din regiunea Dunării", cu o fază prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv Faza a II - a. "Identificarea bunelor practici la nivel european și   maparea actorilor relevanți din cultură și turism pentru comunitățile multiculturale din regiunea Dunării ".
  3. "Impactul schimbărilor demografice asupra turismului de nișă în localitățile montane mici din România", cu o subfază prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv subfaza 1.3.   ce constă în elaborarea unui raport de cercetare privind analiza demografica a comunitatilor din 3 grupe de masiv montan (grupa Parâng, grupa Munții Banatului și Poiana Ruscă și grupa  Munții Apuseni).

Rezultate obtinute:

In anul 2023 au fost realizate 4 studii (total 330 pp inclusiv anexele). In materie de diseminare au fost sustinute 3 comunicari stiintifice si realizate 2 articole.

In anul 2024 au fost realizate 4 studii (total 489 pp inclusiv anexele). In ceea ce priveste diseminarea au fost sustinute 3 comunicari stiintifice si realizate 3 articole.