Programul Nucleu „CERCETĂRI ÎN SCOPUL ADAPTĂRII TURISMULUI ROMÂNESC LA NOILE CONDIȚII DIN PERIOADA SCHIMBĂRILOR GLOBALE” – ADATUROS, are următoarele obiective:
- Dezvoltarea unor soluții de creștere a sustenabilității turismului cultural din România prin folosirea digitalizării și a mecanismelor participative civice în conștientizarea valorilor culturale
- Cercetarea influenței schimbărilor demografice asupra destinațiilor turistice montane formate din localitățile de mici dimensiuni din România
INCDT realizează în cadrul Programului Nucleu 2023-2026 următoarele proiecte:
- "Cercetări în sprijinul transformării digitale a patrimoniului cultural din România, pentru un viitor turism sustenabil, cu destinații turistice rurale inteligente", cu o fază prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv Faza a II - a. "Provocarea post-Covid pentru turismul cultural digital – efectele, amploarea fenomenului la nivel național și soluții pentru accesibilitatea online a patrimoniului cultural din zonele rurale defavorizate".
- "Modele integrate pentru dezvoltarea unor mecanisme participative civice în conștientizarea și înțelegerea valorilor comune pentru sectorul culturii și turismului pentru comunitățile multiculturale din regiunea Dunării", cu o fază prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv Faza a II - a. "Identificarea bunelor practici la nivel european și maparea actorilor relevanți din cultură și turism pentru comunitățile multiculturale din regiunea Dunării ".
- "Impactul schimbărilor demografice asupra turismului de nișă în localitățile montane mici din România", cu o subfază prevăzută a fi finanțată în 2024 respectiv subfaza 1.3. ce constă în elaborarea unui raport de cercetare privind analiza demografica a comunitatilor din 3 grupe de masiv montan (grupa Parâng, grupa Munții Banatului și Poiana Ruscă și grupa Munții Apuseni).
Rezultate obtinute:
In anul 2023 au fost realizate 4 studii (total 330 pp inclusiv anexele). In materie de diseminare au fost sustinute 3 comunicari stiintifice si realizate 2 articole.
In anul 2024 au fost realizate 4 studii (total 489 pp inclusiv anexele). In ceea ce priveste diseminarea au fost sustinute 3 comunicari stiintifice si realizate 3 articole.