Kick-off Meeting proiectul INTERREG EUROPE: Inovative Models for Protected Areas: exChange and Transfer
În perioada 24-26 Ianuarie 2017 a avut loc în Sevilla (Spania) întâlnirea de deschidere a proiectului Modele Inovative pentru Arii Protejate: Schimb și Transfer - IMPACT, întâlnire organizată de către liderul de proiect - Ministerul Mediului și Planificării Teritoriale din Andalusia, în colaborare cu Parcul Natural Sierra de Grazalema.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism este partener în cadrul proiectului IMPACT, alături de alte 5 instituții din Spania, Franța, Italia, Lituania și Germania.
Evenimentul a fost structurat în trei părți - Comitetul de conducere al proiectului, Conferinţa de deschidere și Vizite de studiu.
În cadrul Comitetului de Conducere s-a făcut o prezentare a proiectului, fiind discutate aspecte ce țin de managementul proiectului, de managementul financiar și de strategia de comunicare a proiectului.
În cadrul conferinței de deschidere, desfășurate la Grădina Botanică El Castillejo, din localitatea El Bosque, cei 6 parteneri au realizat prezentări, fiind împărtășite bune practici, metode și concepte de punere în aplicare cu succes și fiind oferite recomandări pentru păstrarea, implementarea și promovarea modelelor inovative pentru arii protejate.
Ultima partea a evenimentului a constat în o serie de vizite de studiu în cadrul Parcului Natural Sierra de Grazalema. Scopul acestor vizite este de a arăta experiența companiilor care și-au dezvoltat activitatea în strânsă legătură cu aria naturală protejată.
Vizitele au debutat cu Muzeul Etnografic Molino de Abajo, situat în satul El Bosque. Aici se poate vedea o moară veche propulsată prin apa râului Majaceite, prin care se produce făină de grâu și o brutărie veche unde este produsă pâine locală, distribuită în întreaga regiune. Proprietarul s-a orientat, de asemenea, spre activități de interpretare și de educație de mediu, primind grupuri de turiști și de elevi de pe plan local.
A urmat apoi El Bosqueño, o fabrică de brânză, unde este organizată și o frumoasă expoziție muzeală. Această firmă produce brânză din rasele de ovine și caprine autohtone și a primit în ultimii ani și numeroase premii internaționale pentru calitatea brânzei lor. Brânza este certificată cu marca Natural Park of Andalusia (brand comun pentru cele 24 de parcuri din regiunea Andalusia).
În ultima zi, participanții au putut să guste din dulcețurile ecologice produse de fabrica de conserve Al Jaque (din localitatea Montejaque), produse certificate cu marca Parcului Natural, să viziteze o pensiune, de asemenea certificată cu marca parcului, dar și cu sistemul național de certificare a calității serviciilor turistice (Compromiso de Calidad Turistica) și să viziteze fabrica de ulei de măsline Oleum Viride (localitatea Zahara de la Sierra), ocazie cu care au putut afla mai multe despre procesul prin care se produce uleiul de măsline.
Aceste companii sunt în măsură să producă bunuri artizanale locale, să difuzeze tehnicile lor de producție prin ateliere de lucru didactice și să promoveze ecoturismul prin expoziții și tururi ghidate în interiorul unei arii naturale protejate, fără a compromite conservarea naturii. Din acest motiv, au fost considerate un foarte bun exemplu pentru promovarea activităților socio-economice în arii naturale protejate, prin punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare durabilă, care fără îndoială pot inspira și alți parteneri europeni.