EUROSEN

O nouă formă de turism

Proiectul EUROSEN, co-finanțat de Agenția Europeană EASME în cadrul Programului COSME, dorește să îmbunătățească atractivitatea călătoriilor pentru seniori printr-o propunere personalizată adaptată în mod specific la nevoile lor, propunere care modifică substanțial ciclul turistic tradițional.

Principalele obiective ale proiectului:

Exploatarea și extinderea în sectorul turismului a oportunităților economice oferite de segmentul seniorilor;
Transformarea turismului într-un instrument eficient de promovare a îmbătrânirii active și a bunăstării fizice, cognitive și emoționale a cetățenilor în vârstă;
Să încurajeze interacțiunea între seniorii din diferite țări și să le permită să împărtășească obiceiurile, tradițiile, cultura și - chiar și în ceea ce privește diversitatea locală - să descopere valorile comune ale cetățenilor Europei;

Oaspeții seniori (nu clienți!), vor fi întâmpinați în locurile vizitate de către comunitatea locală ai cărei membri, de asemenea, vor fi considerați gazde și nu furnizori de servicii. Aceștia vor prezenta zona/arealul/teritoriul lor, ca un muzeu în aer liber. Seniorii vor avea, în acest fel posibilitatea cunoașterii nu numai a valorilor culturale ale spațiului vizitat (monumente, peisajele, arhitectură, tradițională, piese de artă), dar și oamenii, cultura locală, obiceiurile, spiritualitatea, structura socială, amenajarea teritoriului, interacțiunea cu mediul.

Ei vor fi implicați în calitate de participanți, nu de spectatori în activități specifice locului, cum ar fi: spectacole de dansuri și cântece tradiționale, lecții de preparare a unor mâncăruri specifice, crearea de obiecte de artizanat, meșteșuguri tradiționale, toate acestea prezentate pentru a înțelege și a cunoaște valorile, modul de viață, "spiritul și sufletul" populației locale.

Comunitățile gazdă vor fi organizate într-un grup de cultură locală, asociație cu caracter public – privat, care va fi condusă de grupuri locale de rang superior, profesionale. Locurile care vor primi oaspeții seniori vor fi selectate din teritorii mai puțin cunoscute, dar cu un potențial turistic valoros.

Acestea vor fi incluse în cadrul unor itinerarii turistice transnaționale, create și administrate de către tour operatori. Itinerariile vor include nu numai destinații cunoscute dintr-o țară (ex. Milano, Veneția, Salzburg, Viena, București, Ljubljana) dar și destinații mai puțin cunoscute care prin moștenirea culturală și umană dau valoare itinerariilor turistice realizate.

În propunerea turistică este inclusă reciprocitatea călătoriei și schimbul de experiență în vederea consolidării sentimentului participării la schimbul de valori comune, comparația dintre modurile diferite de viață și împărtășirea din experiențele și moștenirile altor comunități .

Parteneriatul în cadrul proiectului EUROSEN este format din 5 țări: Italia (PLEF - coordonator, ANCESCAO – asociație de pensionari, Regiunea Calabria, Viaggi Erbacci – tour operator), Austria (Municipalitatea Werfenweng), Belgia (AGE) , Romania (INCDT – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism), Slovenia (LILL - tour operator). După o perioadă de testare, propunerea proiectului EUROSEN se va adresa seniorilor de pe tot cuprinsul Europei.